Húsz éve bordói fajtákkal a Balaton déli partján

https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Konyari_Husz_eve_bordoi_fajtakkal

A bortársaság márciusi ajánlata

https://www.bortarsasag.hu/hu/ajanlo/Marciusra_ajanljuk_2017

Az alkotás legyen öröm

http://www.utazonet.hu/az-alkotas-legyen-orom.html

Nyolc hely, ahonnan látni kell a Balatont

http://welovebalaton.hu/bor.gasztro/nyolc.hely.ahonnan.latni.kell.a.balatont

Chic&Style house

5mb PDF formátumú kiadvány

Decanter

12 Mb PDF dokumentum

Traversing The Orient

500 Kb PDF dokumentum

Budapes Times

500 Kb PDF dokumentum

Architectura

127 Kb PDF dokumentum

Business Story

3 Mb PDF dokumentum

Ekonomi

6 Mb PDF dokumentum

Pacific City Club Circle

400 Kb PDF dokumentum

Magyar Konyha 2011.07.08

2Mb PDF dokumentum

Gusto 2011.09

500 Kb PDF dokumentum

Ahol tölgyfa lesz a hordóból

A Konyári pince borai apa és fia közös alkotásai. Az ifjabbik Konyári - Dániel 2000-ben diplomázott, talán nem véletlen, a barrik hordós érlelésből írta szakdolgozatát. Az egyetem után bejárta a fél borvilágot, Dél-Afrikában, Portugáliában, Kaliforniában és Új-Zélandon tanulmányozta a borkészítés rafinált technológiáit. A birtok egyik ékköve, az 1757-ben épített téglaboltozatos pince, a balatonlellei Kishegyen található, ahol a szőlőművelés és borkészítés hagyománya 800 éves múltra tekint vissza. Lelle pecsétje (Sigillum Loliense) 1760-ból a már akkoriban is működő helyi borkészítés hagyományaira utal. Ennek a tradíciónak leszármazottja Konyáriék fehér és vörös Lolienséje, az elmúlt évek kiemelkedő borsikere. A legújabb évjáratokról Dániellel beszélgettünk.

Bortársaság: Hogy néz ki ez a faültetés a gyakorlatban? Mennyi fát jelent ez mondjuk évente?

Konyári Dániel: Vannak erre alkalmas területeink, ahol a facsemetéket el tudjuk ültetni. Évi harminc-ötven fáról van szó. Egy-két évig oda kell rájuk figyelni, aztán már önálló életet élnek. Biztos nem ezen fognak múlni a dolgok a világban, de azt gondolom, hogy felelősek vagyunk a környezetért, ahol élünk. És valamit vissza kell adni mindabból, amit a természettől kapunk.]]> A Konyári pince borai apa és fia közös alkotásai. Az ifjabbik Konyári - Dániel 2000-ben diplomázott, talán nem véletlen, a barrik hordós érlelésből írta szakdolgozatát. Az egyetem után bejárta a fél borvilágot, Dél-Afrikában, Portugáliában, Kaliforniában és Új-Zélandon tanulmányozta a borkészítés rafinált technológiáit. A birtok egyik ékköve, az 1757-ben épített téglaboltozatos pince, a balatonlellei Kishegyen található, ahol a szőlőművelés és borkészítés hagyománya 800 éves múltra tekint vissza. Lelle pecsétje (Sigillum Loliense) 1760-ból a már akkoriban is működő helyi borkészítés hagyományaira utal. Ennek a tradíciónak leszármazottja Konyáriék fehér és vörös Lolienséje, az elmúlt évek kiemelkedő borsikere. A legújabb évjáratokról Dániellel beszélgettünk.

Bortársaság: A tavalyihoz képest változott valamit a 2005-ös fehér Loliense fajtaösszetétele?

Konyári Dániel: A sauvignon blanc-chardonnay mellé 20 %-ban most egy kis olaszrizling is került.

Bortársaság: Milyen megfontolásból?

Konyári Dániel: Ez azoknak a klónoknak a szűztermése, melyeket évekkel ezelőtt még az Újvidékről hoztunk. A Kishegyen és az Öreghegyen telepítettük, nagyon jól cukrosodó fajta, magas mustfokokat produkál. Mivel egyelőre olyan kevés bort ad, hogy nem lenne értelme önmagában megjeleníteni, úgy gondoltuk, a fehér Loliensének jól fog állni.

Bortársaság: Miért éppen olaszrizling? Van ennek valami hagyománya errefelé?

Konyári Dániel: Tulajdonképpen van. Apu még emlékszik arra, hogy régen nagy keletje volt az eperfa hordóban érlelt olaszrizlingnek. Később, amikor már elegendő mennyiség lesz belőle, mindenképpen szeretnénk megmutatni, mire képes önállóan.

Bortársaság: Eperfában?

Konyári Dániel: Hát, erre még nem tenném le a nagyesküt.

Bortársaság: Ha már a hordónál tartunk, azt hallottuk, hogy édesapád elhatározta, minden egyes megvásárolt barrik hordóért cserébe ültet egy tölgyfát? Ez valami "zöld" filozófia nálatok vagy egyszerűen minden ideológiától mentes gesztus?

Konyári Dániel: Nincs mögötte különösebb "zöld" ideológia, csak annyi, amennyi szerintem minden emberre ráférne, hogy az elhasznált akkumulátort vagy elemet például ne az árokparton dobja ki. A méhtelepen még pénzt is adnak érte.

Bortársaság: Hogy néz ki ez a faültetés a gyakorlatban? Mennyi fát jelent ez mondjuk évente?

Konyári Dániel: Vannak erre alkalmas területeink, ahol a facsemetéket el tudjuk ültetni. Évi harminc-ötven fáról van szó. Egy-két évig oda kell rájuk figyelni, aztán már önálló életet élnek. Biztos nem ezen fognak múlni a dolgok a világban, de azt gondolom, hogy felelősek vagyunk a környezetért, ahol élünk. És valamit vissza kell adni mindabból, amit a természettől kapunk.

Bortársaság: Térjünk vissza a Loliensékhez. Technológiában történt valami változás?

Konyári Dániel: A technológia nem változott különösebben, a sauvignon blant egy éjszakán át hűtve, 12-13 fokon áztattuk, hogy még illatosabb legyen. A chardonnay-t egész fürtösen préseltük, az olasz rizling pedig külön lett erjesztve. Csak a palackozás előtt házasítottuk össze a másik két tétellel. Ezután következett a hat hónapos finom seprőn tartás, amely most is izgalmas aromaanyagokkal gazdagította a bort.

Bortársaság: A 2003-as Vörös Loliense után nem lehetett könnyű egy lényegesen nehezebb évjáratból csúcsminőséget elővarázsolni.

Konyári Dániel: A 2003-as év valóban magasra tolta a lécet. De nincs két egyforma évjárat. Végül is valahol nagyon jó, hogy a természet nem szereti az egyhangúságot, sokkal inkább a változatosságról szól.

Bortársaság: Változott valamit esetleg az összetétele?

Konyári Dániel: A cabernet sauvignon és merlot mellé ezúttal 15 % cabernet franc is került, ennek a fűszerei még komplexebbé tehetik az ízképet. Egyébként érdekes, hogy kémiai paramétereit tekintve (sav, extrakt, alkohol) alig különbözik az előző évjárattól. Ennek ellenére nem olyan robosztus, ezért a barrik arányával is csínján bántunk. A hordók 80% második töltésű és csak 20 %-a új fa, így sikerült elérnünk, hogy a tizenkét hónapos érlelés során ne a fa kerüljön előtérbe. Ebben az évjáratban talán kissé cabernet súlyosabb de a finom paprikásság mellett ott van az előző évjáratokból ismert és szeretett lágyság, lekvárosság is.

Boraink megvásárolhatók Pincészetünknél személyesen vagy  a Bortársaság üzlethálózatában, és rendelhető interneten is.
Elérhetőségük: www.bortarsasag.hu

 


Mimi Étterem
Tel.: +36/30/330-77-18
8638 Balatonlelle, Honvéd u. 18.
A Konyári pince borai a pince nyitvatartásán kívül megvásárolhatóak a Mimi Étteremben

KapcsolatfelvételVegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel

Telefon: (85) 700 037 Fax: (85) 700 096
E-mail: info@konyari.hu

Nyári nyitvatartás:
Érdeklődés és időpont egyeztetés:
Tel.: +36 30 277-23-21
e-mail: borkostolo@konyari.hu

Borvásárlás és borkóstolás:
2024. 06. 22.-2024. 08. 31-ig:
Hétfőtől-péntekig 10.00-18.00;
Szombaton 16.00-20.00-ig.
Vasárnap: Zárva

Számlázás és ügyintézés:
Hétfőtől-péntekig 08.00-16.00;
Szombaton:Zárva

Információ

GPS koordináták: 46.752622, 17.701480

Cím

Konyári pince
H-8638 Balatonlelle, Külterület, Hrsz.:0113/7 (Kishegy)

Térképen
 
Majthényi Présház Étterem
Tel.: +36/20/968-23-97
Balatonlelle-Kishegy